От август: изпитите по теория в ДАИ – още по-строги

внимание - шофьорски курсовеВъвеждат се нови мерки срещу купуването на шофьорските книжки. След поредица от телевизионни репортажи, които показват корупционни схеми за купуването на свидетелства за правоспособност, ще се въведат още по-строги мерки.

След като станахме свидетели на предварително маркирани листовки, от Автомобилна администрация са измислили как да преборят с подобни действия – от м. август всички кандидат-шофьори ще бъдат изпитвани само на таблети. По време на изпита, таблетът ще прави неколкократно снимки на кандидата. След това, снимката на кандидата от изпита ще бъде сравнявана с тази от свидетелството за правоспособност в КАТ.

С цел пресичане на корупцията с шофьорските книжки се обмисля вариантът инспекторите от една областна администрация да бъдат командировани в друга.

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ предвижда и инвестиция в подмяната на видео камерите и оборудването, с цел подобряване качеството на заснемане на изпитите и съответно – по-лесното установяване на нарушение от страна на кандидатите, при наличие на такова.

От ДАИ съобщават също, че от началото на годината има над 200 нарушения на кандидат-шофьори. Най-често това са явяване с фалшива лична карта и явяването на чудж човек, на мястото на кандидата.