Съвети за оборудване на автомобила през зимата

В настоящата публикация ще откриете важна полезна информация какво е необходимо при шофиране в зимни условия и как да предотвартим неприятни ситуации и инциденти по време на зимната ваканция.

1. С началото на зимата монтирайте зимни гуми на вашия автомобил. За максимална сигурност и безопасност се препоръчва монтирането на зимни гуми и на четирите колела на автомобила. Масова практика е да се монтират само на колелата, които задвижват автомобила, но това не е достатъчна гаранция за вашата безопасност. Смяната на летните гуми със зимни е желателна още в края на месец октомври, когато температурите силно се понижават.

2. Проверете чистачките и течността за тях. Обикновените течности за чистачки не издържат на температура по-ниска от минус 10 градуса. Поради тази причина се препоръчва употребата на зимна течност, която няма да замръзне при минусови температури. Проверете чистачките и се уверете, че ще издържат при силен дъжд, снеговалеж и лед по стъклото.

3. Проверете акумулатора на автомобила. Периодично се препоръчва диагностика на акумулатора, за да се избегнат неприятни ситуации в студените зимни сутрини. Слабият акумулатор може да възпрепятства вашето пътуване и да останете изненадани. Погрижете се вашият акумулатор да бъде изправен, за да запалите автомобила си, дори и в най-големите студове.

4. Снабдете се с вериги за сняг! За да не бъдете неприятно изненадани от зимата, препоръчваме да се запасите с вериги за сняг, които да са навсякъде с вас. В някои зимни ски курорти е задължителна употребата на вериги за сняг.

Препоръчваме да оборудвате вашия автомобил със следните допълнителни аксесоари при пътуване на дълъг път в зимни условия: чифт ръкавици, джобна лампа, стъргалка за стъкло, здраво въже, кабели за ток, малка тубичка гориво, топла завивка.

Съвет: Избягвайте пътуванията при тежки зимни условия и не подценявайте зимния сезон!