Шофьорски курсове в Добрич – мисията възможна

cropped-IMG_2702.jpgДнешната ни статия е посветена на шофьорските курсове в Добрич и сходни на него градове. Като за начало е редно да споменем, че Добрич е областен град с население от близо сто хиляди души. Ще ви представим няколко гледни точки за предимствата и недостатъците на този град в сравнение с големите градове, като Варна, Пловдив и София и защо е по-добре човек да избере по-малкия град (без значение кой)  за неговите шофьорски курсове.

Първата положителна страна на това да се обучаваш за управляваш автомобил в град, като Добрич, е, че трафикът е малък и ти позволява за период от 31 кормилни часа да се сблъскаш с доста повече ситуации по пътищата в сравнение с огромния град. Недостатък на големия град е чакането (кисненето) по светофарите и попадането в задръствания (тапи), от които няма излизане, понякога с часове. С движение като в Добрич, човек може да използва времето доста по-ползотворно – в движение, а не в чакане и упражнения от типа газ-спирачка.

Друг плюс на този град е, че има богатство от различни видове кръстовища, които се намират на кратки разстояния едно от друго, което от своя страна позволява за кратко време всеки кандидат-шофьор да премине с учебния автомобил през няколко различни ситуации. Колкото повече пътни ситуации бъдат преминати в присъствието на инструктора, толкова е по-добре за бъдещия шофьор. Може би се питате защо? Отговорът е, че взимайки свидетелство за управление от дадена категория, не означава, че вие вече сте съвършен шофьор. Оказва се, че доста често след края на курса възникват незададени въпроси, чудения и ситуации, които могат да бъдат предпоставки за бъдещо ПТП. Точно поради тази причина, в норматива от часове, инструкторът се стреми към максималното усвояване на пътни ситуации от курсиста, като неговата задача (на инструктора) е да разяснява всяко положение и при неяснота от страна на курсиста, всички негови въпроси да получат съответния отговор, за да бъдат съответно разбрани.

Друга негативна черта на големия град е, че сред водачите и като цяло в движението има една напрегнатост, едно напрежение. Когато курсистът стане участник в движението, той малко или много също се чувства напрегнат и под напрежение. По-малкият град носи в себе по-малък поток от движение на автомобили и съответно напрежението у кандидат-шофьорите е по-малко. Казваме това, тъй като спокойствието зад волана е много важно по време на практическото обучение. То има ключова роля за концентрацията и усвояването на нови умения. В случай на напрежение, доста често курсистите не вникват в обясненията на инструктора и допускат грешки, които вече са били обяснени и разнищени. В един момент се случва и човек да блокира своята мисловна дейност, започвайки да прави неща, които не трябва и могат да създадат опасност за другите участници в движението.

Друга положителна страна на малкия град е по-доброто протичане на практическия изпит. Когато движението в съответния град е спокойно, човек също се чувства спокоен и има по-голяма увереност в себе си. Колкото и да показва старателност и упоритост, доста често се случва кандидат-шофьорът да допуска грешки (независимо дали елементарни или груби), заради които може да не премине успешно изпита. Това се случва именно под влиянието на усложнено движение и огромна доза притеснение. То, притеснението, е в 99,9 % от случаите предизвикано от мисълта, че човек е на изпит и в резултат на това хората доста често се паникьосват.

Има и много други фактори, които са в полза на по-малките градове, но се постарахме да ви представим най-основните и най-важните.  Смеем да твърдим, че градът има значение!