5 неща, които трябва да знаете, преди да станете професионален шофьор

шофьорски курсове добричВ нашия блог продължаваме традицията да даваме безплатни съвети по отношение на шофьорските курсове и всичко свързано с шофирането. Надяваме се, че с настоящата статия ще ви бъдем отново полезни!

Днешната тема е свързана с нещата, които трябва да знаем за да станем професионални шофьори, било то като шофьор на товарен автомобил, или на пътнически автобус. Предложили сме на вашето внимание 5 неща, които е добре да знаете в случай, че искате да бъдете шофьор на товарен автомобил / автобус.

Нещо №1 – Преди да сте предприели решение да започнете шофьорски курс от кат. C и кат. D /и съответните подкатегории/ е необходимо да се явите на психологическо изследване за определяне на психологическа годност. Важно е да знаете, че всеки кандидат има право да се яви до три пъти за срок от 12 месеца. Издаденото свидетелство е с валидност за срок от три години от датата на издаване. Може да се доверите на най-добрата прихолаборатория в Добрич – Артемида.

Нещо №2 – Трябва да сте отличен шофьор. Ще се сблъскате с задачата да управлявате моторни превозни средства с големи габарити. Не всеки шофьор на автомобил свиква с големината на камиона / автобуса. При условия, че не сте уверени във вашите умения като шофьор, Ви съветваме да смените професията. В случай, че имате наистина огромно желание да се занимавате с такава дейност, съветваме да преминете опреснителен курс по съответната категория. Ние предлагаме такива курсове и смеем да кажем, че много хора се възползват от нашите услуги и то успешно!

Нещо №3 – След като вече сте решили, че това е вашата професия и сте преминали обучението по съответната категория, идва ред да преминете обучение по Наредба №41. Това е наредба, която гласи, че всеки водач, който управлява МПС от кат. C и кат. D /и съответните подкатегории/ трябва да мине квалификация за обществен превоз на товари / пътници. Тази наредба е въведена съгласно законодателството на ЕС. Обучението включва теми по устройство на автомобила, изисквания за състоянието на автомобила, екология, работа с тахографи и много други. Всеки водач трябва да преминава през периодично обучение на всеки пет години. За обучение по Наредба 41 в Добрич, може да ни се доверите също.

Нещо №4 – След преминаване на обучението по наредба 41, ще получите документ удостоверяващ съответното обучение. Следващата стъпка за постигане на крайната цел е подадете заявление в Регионална дирекция Автомобилна администрация (ДАИ) за издаване на карта за квалификация на водача, която е със срок на валидност от пет години. Картата на водача се поставя в дигиталния тахограф и е задължителен документ при превоз на товари / пътници.

карта за квалификация на водача

Нещо №5 – За финал, след като вече сте изряден шофьор, е важно да знаете, че работата като шофьор е изморителна, тежка и до известна степен – опасна. В голяма част от времето ще се наложи да сте далеч от дома (в зависимост от вида работа) и да лишите семейството си от внимание и от вашето присъствие /особено международните шофьори/. За успокоение на хората, които не са отворени към такива предизвикателства, трябва да кажем, че заплащането е доста мотивиращо за българските стандарти /пак си зависи от позицията и фирмата/.

За завършек на нашата статия бихме искали да съобщим един интересен факт за професионалните шофьори – през последните години се наблюдава ръст на жените, които работят като професионални шофьори. Този факт може да бъде доказан в транспорта на столицата ни. Разхождайки се из софийските улици, ще забележите жени, които карат автобуси, тролеи и трамваи.