8 причини за катастрофите у нас – част 2

Инцидент - шофьорски курсове Добрич

Това е продължението на статията „8 причини за катастрофите у нас“. Запознайте се и с останалите 4 причини, които могат да доведът до ПТП.

Причина №5 – Неподходящи гуми
Макар и неголяма част от транспортните произшествия са в резултат на неподходящите гуми. Евтините гуми, които масово се продават, не са гаранция за безопасност и издръжливост на пътя. Също така употребата на летни гуми посред зима, също е нож с две остриета – от една страна спестявате от сумата на чифт зимни гуми, от друга страна рискувате вашия живот, както и този на пътниците до вас.

Причина №6 – Недоспиване, липса на концентрация
Понякога недоспиването може да доведе до инцидент. Доста често водачът не може да се концентрира, а понякога дори е възможно дори да заспи зад волана. Важно е преди да се качите в автомобила да сте отпочинали достатъчно, за да може да бъдете концентриран зад волана.

Причина №7 – Липса на свидетелство за правоспособност
От проверките на КАТ става ясно, че има доста хора, които управляват автомобили без необходимата правоспособност и квалификация. За жалост, точно този тип хора стават и инициатори на произшествия, като често невинни хора стават жертви на тяхната наивност и безхаберност. Част от тези хора (хората без шофьорска книжка) са малолетни или непълнолетни, които застават зад волана с или без знанието на техните родители-настойници.

Причина №8 – Недостатъчна подготовка на водачите
Все по-често се коментира, че водачите не са достатъчно подготвени. Ние, автошколите и автоинструкторите, на няколко пъти сме настоявали за увеличаване броя на часовете по практическо обучение на кандидат-шофьорите. Истината е, че за период от 31 кормилни часа не е възможно човек да стане уверен шофьор.

Можете да си припомните и част №1: 8 причини за катастрофите у нас – част 2