10 коли, които ще помним винаги – Жигули

post-24-1132422354[1]Ето, че дойде време да напишем и втората публикация от нашата рубрика „10 коли, които ще помним винаги“, която започнахме от скроо. След като вече си поговорихме за Трабанта, сега е време да сменим географското положение и да се отправим на изток в братска Русия.

Днес темата на разговор ще бъде една страхотна кола, руско производство, известна като „Жигули“. Първите индивиди от поколението Жигули се появяват през 1970 година. Руското возило е на пазара у нас през 70-те и 80-те години на 20 век (сиреч казано 1970 г. – 1980 г.) и е водещото транспортно средство, което човек е можел да си купи по онова време.

Трябва да споменем, че това съветско возило е основано на базата на Фиат-124 и въпреки годините си, все още се срещат автомобили от този вид, които са в движение и обслужват българина.

Жигулито е оставило незабравима следа в българската музика. В далечните години незабравимият Тодор Колев, в разцвета на годините си, пее за руското возило. Нека отделим няколко минути за неговото изпълнение.

Този автомобил у нас, известен сред народа още като „ЖигулЪ“, е оставил огромен отпечатък и в българската поп-фолк музика. Небезизвестния изпълнител, Наско Ментата, възпява в зората на този стил музика великото возило, сипейки суперлативи по негов адрес. Ще ви предложим на вашето внимание тази песен, но в никакъв случай не е задължително да я слушате! Не е за хора със слаби сърца! 😀

Друго интересно около този автомобил е, че АвтоВАЗ, заводът произвеждал Жигули, в последствие сменя името на колата. Новото име на автомобила е Лада. За новите видове автомобили ще поговорим в някоя от следващите ни публикации.